Renkame VALSTYBĖS KŪRIMO liudijimus nuo XIX a. pab. iki 2016 m.

2 kovo, 2016 | Posted by admin in NAUJIENOS

Skuodo muziejus kviečia rajono gyventojus, kolekcininkus ir organizacijas atverti savo archyvus su dokumentiniu paveldu, liudijančių Lietuvos valstybės kūrimą ir stiprinimą nuo XIX a.pab. iki 2016 metų, sudaryti galimybę muziejui jį suskaitmeninti (nufotografuoti, nuskenuoti, aprašyti, įtraukti į duomenų bazes) ir paviešinti.

2018 m švęsime savo valstybės atkūrimo šimtmetį. Tai puiki proga iš naujo peržiūrėti ir į dienos šviesą iškelti asmeniniuose ir instituciniuose fonduose saugomas nuotraukas, rankraščius, laiškus ir kitus dokumentus, liudijančius nepriklausomos Lietuvos kūrimą, jos valstybingumo įtvirtinimą, Atgimimą, tuo metu šalies miestuose ir miesteliuose vykusius pokyčius bei jiems didžiausią įtaką dariusius asmenis.

Šiuo požiūriu vertingos yra ne tik tos nuotraukos, kuriose įamžinti lietuvių tautos patriarchai, tautinio atgimimo veikėjai, žymiausi politikai. Valstybės pamatus paskutinį šimtmetį kūrė, stiprino, saugojo daugybė  rajono mokytojų, menininkų, inteligentų, valsčių, kaimų ir miestelių seniūnų, miesto vadovų ir kitų valstybės tarnautojų bei visuomenininkų. Jie rūpinosi konkrečiais žmonėmis, bendruomenę, jos tradicijų puoselėjimu, kūrė, sąžiningai dirbo ar beatodairiškai dalyvavo tautinio atgimimo ir Sąjūdžio veikloje. Kiekviena bendruomenė šiandien gali įvardinti ne vieną savo narį, sąžiningu tarnavimu žmonėms ir valstybei pasistačiusį paminklą žmonių atmintyje ir širdyse.  Būtent šiais prisiminimais, užfiksuotais nuotraukose, ir kviečiame pasidalinti su visuomene.

Istorinę vertę turintys dokumentai muziejuje bus renkami iki šių metų balandžio mėnesio pabaigos.

Maloniai prašome dokumentus ar nuotraukas jums patogiu laiku perduoti Skuodo muziejui. Kartu su jumis nutarsime ar jūs dovanosite juos muziejui, ar sudarysite galimybę pasidaryti jų kopijas.

Skaitmenintas objektas Jums padedant bus aprašytas, įtraktas į LIMIS duomenų bazę ir viešinamas.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.