Kuršių moters kostiumas su aksesuarais ir buitiniais rakandais istorinėje ekspozicijoje

20 spalio, 2017 | Posted by admin in NAUJIENOS

Archeologiniu kostiumu vadinama kostiumo rekonstrukcija–atkūrimas, paremtas archeologinių tyrimų metu rastais artefaktais. Senovėje gyvenusių žmonių veiklos pėdsakų aptinkama buvusiose gyvenvietėse, piliakalniuose ir laidojimo paminkluose (senkapiuose, pilkapynuose ir kapinynuose). Daugiausia archeologinių radinių, susijusių su apranga, jos detalėmis ir papuošalais, yra randama tyrinėjant laidojimo paminklus. Koks tai buvo kostiumas ir ką jis reiškė tuometiniam žmogui–paaiškinti ir pateikti vieną tikslų atsakymą yra sunku. Kadangi taip aprengtas ir papuoštas žmogus keliavo į pomirtinį pasaulį, tai galėjo būti jo puošniausi–šventiniai–rūbai ir prabangiausi papuošalai bei daiktai

                      Baltų vikingų genčių moters kostiumo rekonstrukcija atlikta pagal archeologinius tyrinėjimus Palangoje, 142 kapas IX amžius:

„Kape palaidota moteris galva į ŠV (320 laipsnių). Kapo duobė 235×75 cm dydžio, 105 cm gylio. Mirusioji mediniame 205×45–47 cm dydžio karste paguldyta aukštielninka, ištiestomis prie šonų rankomis. Griaučiai apnykę, mirusioji buvusi 150-160 cm ūgio. Moters plaukai ar galvos danga pakaušio srityje buvusi susmeigta geležiniu smeigtuku-virbu su dviem gintaro karoliukais ties kairiuoju smilkiniu, dešinėje pusėje– smeigtuku trikampe galvute, ant kaktos dangą puošė įvija (neišlikusi). Gintaro plokštelė-amuletas padėtas ties pakaušiu. Kaklas padabintas antkakle, skraistė, gobusi pečius ir dengusi rankas, ties krūtine susegta dviem kryžiniais smeigtukais. Ant dešinės rankos užmautos trys apyrankės ir įvijinis žiedas, ant kairės–dvi apyrankės ir žiedas. Prie kairiojo šono veikiausiai buvęs ištiestas diržas, kurio sagtelė rasta netoli galvos. Galvūgalyje, kapo šiauriniame kampe, buvusi padėta tošinė dėžutė su žiedine įvija, gintariniu verstuku, yla, stiklo karoliukais. (Tyrė A. Tautavičius 1961 m.)“.

Daiva Budrienė įsigijo kuršės moters kostiumą su aksesuarais ir buitiniais rakandais. Šio kostiumo rekonstrukcijos net 11 autorių. Kuršių moterų kostiumai buvo išskirtinio grožio, net savotiškai iškilmingi, drabužiai buvo tiesiog perkrauti metalu. Daivos Budrienės įsigytas kostiumas mėlynas ir labai puošnus. Daiva Budrienė pasipuošusi kuršės drabužiais dalyvauja daugelyje įvairių švenčių ir renginiuose Apuolės piliakalnyje .

Šiuo metu Daiva Budrienė perdavė eksponuoti kuršės kostiumą su visais aksesuarais ir buitiniais rakandais Skuodo muziejuje istorinėje ekspozicijoje „Apuolė–kuršių žemių centras“. Šis kuršės kostiumą labai pagyvino muziejaus ekspoziciją, sukūrė kuršių kultūrinio regiono atmosferą. Kviesdami lankytojus į istorinę ekspoziciją tikimės, kad edukacinių užsiėmimų dalyviams ir lankytojams suteiks naujų žinių apie kuršių gyvavimo laikotarpį ir paliks didingą įspūdį jų atmintyje.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.