Skiautininkių klubo “Mažeikių lamstas” skiautinių paroda „18 metų skiautinių taku“, skirta Tarptautinei moterų solidarumo dienai

7 kovo, 2023 | Posted by admin in NAUJIENOS
Skuodo muziejaus parodų salėje nuo kovo 6 d. veikia skiautininkių klubo „Mažeikių lamstas“ skiautinių paroda „18 metų skiautinių taku“, skirta Tarptautinei moterų solidarumo dienai.
Parodą aplankyti galite   iki balandžio 12 d.
Skiautininkių klubas “Mažeikių lamstas” įkurtas 2004 m. Skiautiniais didžioji dalis mūsų klubiečių “susirgome” 2001 m. Mažeikiuose pradėjus veiklą naftos koncernui Williams. Šios įmonės vyrų žmonos, atvykusios iš JAV, mokė Lietuvoje primirštos technikos paslapčių, o Roberta Cox yra oficiali mūsų klubo įkvėpėja.
Lietuvoje skiautiniai skaičiuoja antrą šimtmetį. Seniau skiautiniai buvo siuvami iš nešiotų drabužių likusių audinio skiautelių, dabar dažniausiai naudojami nauji audiniai, bet ir mes neretai džiaugiamės galėdamos panaudoti buvusio mums brangaus drabužėlio audinio gabaliukus, kuris tarsi atgyja primindamas, kad vėl jis gyvens mūsų darbuose. I-oje klubo parodoje vykusioje 2001 m. eksponavome skiautinį, kuriam buvo per 100 metų, nes jis siūtas 20 a. pradžioje. Tai mūsų klubietės Jolantos Ručinskienės prosenelės darbas.
Paprastai pasaulyje skiautinių klubai yra nedideli. Mūsų klube šiuo metu esame 8 moterys.
Klubo tradicija – dovanoti visų klubo moterų bendrai pasiūtus skiautinius. Esame pasiuvę ir padovanoję skiautinius Mažeikių bendruomenės centrui, Kauno klinikų neišnešiotų kūdikėlių skyriui, Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijai, o vienas skaiutinys iškeliavo net į JAV mūsų klubo įkvėpėjai Robertai Cox. Paskutinis mūsų projektas – mini skiautiniai –nameliai (paveikslai), kuriuos siuvame iš daugybės įvairaus dydžio audinio gabaliukų. Šie skiautiniai papuošė vieną mūsų miesto sveikatos centrą.
Kiekvienais metais organizuojame seminarus, kurių metu mokome miesto ir rajono moteris įvairių skiautinių siuvimo technikų. Prieš keletą metų vasarą vienai mūsų klubietei teko mokyti skiaučių meno slovakų moteris.
Skiautinių parodoje „18 metų skiautinių taku“ demonstruojama dalis darbų sukurtų per visą klubo gyvavimo laikotarpį. Parodas ruošiame ne tik mūsų mieste, bet ir kaimyniniuose, – Plungėje, Kelmėje, Akmenėje, Kuršėnuose, dalyvaujame respublikinėse ir tarptautinėse parodose.
Pagal galimybę ir pačios lankomės tarptautinėse ir respublikinėse parodose.
Palinkėjimas visiems lankytojams:
Lamstas-žemaičiuose reiškiantis vingiuotą per visą audinį raštą. Mūsų senelės ir prosenelės jį mėgo, todėl „lamstydavo” rankšluosčius, drobes ir kt. audinius.
Lamstas – vijoklinė gėlė, auginama visame pasaulyje, skirta sienoms papuošti (skleidžianti labai gerą energiją).
Mūsų skiautininkų klubo pavadinimas „Mažeikių lamstas” simbolizuoja mūsų rankų ir širdžių šilumos vienybę, o kartu tęsia žemaitišką protėvių tradiciją.
Moterims:
Jūs mus tikrai suprasit, juk norisi kartais atitrūkti nuo kasdienės rutinos, nesibaigiančių darbų ir buities. Va tada, mes ir susirenkame į klubą:
• kur nereikia prisiminti, kad mes bendradarbės, žmonos, mamos;
• kur galima iš savęs per daug nereikalauti, leisti sau būti netobuloms;
• kur galima nesirūpinti dėl smulkmenų ir atleisti sau už viską;
• kur nereikia siekti rekordų ir galima pasitarti dėl spalvų derinimo;
• bet… visada reikia prisiminti, kad geriau netobulas skiautinys, negu nebaigtas!
Vyrams (tiems ypatingiems, kurie čia atėjo):
Nesistenkit mūsų moterų suprasti. Mes sukarpome naują gražų audinį, o paskui skiautes siuvame į krūvą. Jokio racionalumo, jokios logikos, bet prisiminkite, kad grožis išgelbės pasaulį !
Klubo pirmininkė Almutė Valtienė

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.