Išleistas leidinys

14 birželio, 2016 | Posted by admin in NAUJIENOS

Išleistas leidinys „Skuodo krašto mažoji architektūra: mediniai, metaliniai bei akmeniniai kryžiai”

„Kryždirbystė yra vienas unikaliausių lietuvių liaudies meno ir kultūros reiškinių. Materiali išraiška yra medinis paminklas, kurį sudaro vieningas architektūrinės dalies, skulptūrų, kalvio nukalto geležinio kryžiaus, kartais net tapytų paveikslų kompleksas. Sakralinio turinio medžio paminklas yra specifinis lietuvių kultūrinės, meninės ir dvasinės raiškos būdas, reiškiantis prašymą, maldavimą, padėką, džiaugsmą ar skausmą, liudijantis menininko talentą, įaugęs į peizažą, bendruomenės gyvenimą, apipintas papročiais. Šiandien tai paveldas, kurio dalį yra priglaudę muziejai, kurio trupinėlių dar galima rasti sodybose, kapinėse, pakelėse. Deja, didžioji dalis tų neįkainuojamų lobių yra prarasta, juos teprimena XX a. tyrinėtojų, kraštotyrininkų nuotraukos, piešiniai“–teigia kryždirbystę išsamiai tyrinėjusi daktarė Alė Počiulpaitė.

 

Skuodo muziejuje organizuojami edukaciniai užsiėmimai pagal programą „Skuodo krašto mažoji architektūra-mediniai ir metaliniai kryžiai“ mokinių ir suaugusių žmonių grupėms, kurių metu galima plačiau susipažinti su Skuodo krašto mažąją architektūra ir kryždirbystės tradicijomis, pagilinti krašto istorijos ir etninės kultūros  žinias, tiesiogiai prisiliesti prie kultūros paveldo fiksavimo ir populiarinimo. Atlikti įvairias praktines užduotis: istorinės medžiagos rinkimas apie kryždirbystę, jos kaupimas, nuodugnus tyrinėjimas, kryžių fotografavimas ir grafinis jų pavaizdavimas, susitikti su  tautodailininkais-medžio drožėjais ir kalviais, pamatyti jų  kūrybos darbus, susipažinti su Skuodo muziejuje sukauptu  metalinių ir medinių kryžių rinkiniu.

Leidinyje duomenys pateikti iš Skuodo raj. Šačių, Notėnų, Aleksandrijos, Mosėdžio, Barstyčių , Lenkimų, Skuodo seniūnijų kaimų.

Šio leidinio tikslas supažindinti su Skuodo krašto paveldo mažosios architektūros dalimi- mediniais, metaliniais bei akmeniniais  kryžiais,  jų menine kompozicija, statymo tradicijomis, paskatinti saugoti ir puoselėti kultūros paveldo vertybes ir kartu išryškinti kryždirbystės unikalumą.

Leidinį rėmė Skuodo rajono savivaldybė.001 003 (2)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.