Lietuvos žydų genocido diena

23 rugsėjo, 2021 | Posted by admin in NAUJIENOS

Šiandien skaudi data, jautri savo atmintimi diena. Prieš 80-metų prasidėjo žydų genocido laikotarpis, didžioji žydų tragedija, kuri įvyko nuo  nacistinės Vokietijos invazijos į Lietuvą 1941 metais. Jau pirmomis dienomis po įsiveržimo į Lietuvą okupantai ėmė masiškai žudyti žydus miestuose ir miesteliuose.

Mano kartos žmonės to neprisimename, bet žinome iš savo tėvų, senelių pasakojimų. Žinome iš knygų, iš istorijos puslapių, iš surinktų žmonių prisiminimų, suguldytų kraštotyros darbuose, kuriuos saugome muziejuje.

Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu Skuode gyveno labai daug žydų tautybių žmonių. Jie buvo advokatai, gydytojai, vaistininkai, turėjo savo parduotuves, įmones, savo mokyklą, savo šventyklas-sinagogas. Skuodo muziejuje turime daug išlikusių iš to laikotarpio fotografijų, kuriose matosi avalynės fabrikas Kontinent, avalynės dirbtuvės, audimo ir audinių dažymo įmonė, odų raugykla, vinių gamykla, sagų fabrikas, parduotuvės, Davido knygynas, spaustuvė. Saugome rinkinį atvirukų spausdintų šioje spaustuvėje.

Skuode žydų naikinimo  tragedija prasidėjo 1941 m. birželio 22 d. , žydams buvo įsakyta pasiduoti, jie buvo verčiami dirbti sunkų fizinį darbą, prasidėjo jų apiplėšinėjimas, smurtas.  O birželio 29 d. naktį šimtai žydų vyrų, po patirto įkalinimo ir kankinimo miesto sporto salėje buvo išvaryti į laukus ir sušaudyti, o jų kūnai buvo metami į griovius, kuriuos jie patys buvo verčiami iškasti.  Manoma , kad buvo nužudyta 800 vyrų.  Moterys ir vaikai buvo apsupti ir užrakinti Senamiesčio sinagogoje. Iki liepos vidurio dauguma išgyvenusių Skuodo žydų buvo nužudyti mieste arba žvyrduobėje netoli esančio Kulų kaimo prieigose. Liepos mėnesį keli vyrai kartu su moterimis ir vaikais, iš viso per 500 žmonių, buvo varomi į dviejų dienų žygį į koncentracijos stovyklą prie Dimitravo kaimo. Pakeliui sekė mušimai, prievartavimai ir žudymai, tie kurie atsiliko nuo eisenos arba nepajėgė toliau eiti buvo nušauti vietoje. Rugpjūčio mėn.  suvarė moteris ir vaikus didelėmis grupėmis prie netoli esančio Alkos kalno, kur jiems liepė nusirengti ir sulipti į griovius. Dauguma buvo sušaudyta, kai žudikams pritrūko kulkų, jie laidojo gyvus žmones.1941m.liepą prasidėjo ir getų steigimas.. Tai buvo labai  žiaurus ir skausmingas laikotarpis, žydų tautos naikinimo laikotarpis.

Beveik kasmet muziejuje sulaukiame iš įvairių šalių svečių- žydų, kurie ieško savo šaknų, kurie nori aplankyti savo senelių, prosenelių vietas. Mes visada stengiamės jiems padėti ir pasidžiaugiame jų noru žinoti savo tautos sunkų kelią, likimą, gerbiame jų atmintį ir  istoriją, tęsiame jų atminties kelią.

Priverčiamųjų darbų stovykla Dimitravo kaime

.

Akimirkos iš Skuodo P. Žadeikio gimnazijos istorijos mokytojos Irenos Nomgaudienės iniciatyva organizuoto minėjimo prie paminklo žydų genocido aukoms atminti Šaulių gatvėje

  1. Paminklas–Skuode gyvenusiems žydams atminti, ir vienai gražiausių sinagogų Lietuvoje. Paminklas pastatytas Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondo lėšomis.
  2. Senamiestyje, S.Daukanto gatvėje, buvusi sinagoga, kurioje žydai melsdavosi, iš vidaus buvo gana prašmatni, o iš išorės–paprastas statinys. Maldos namus puošė įspūdinga arka, dekoruota medžio raižiniais.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.